Romarrikets vägnät

Romarrikets vägnät

De kilometerlånga spikraka vägarna visar sig alltså vara från Romarrikets vägnät; mer än 1500 år gamla. Med hjälp av Google Maps tänker jag bidra till att återupptäcka gamla bortglömda vägar. Det finns tydligen hundratusentals forninlämningar kvar att återupptäcka; enligt Ted-föreläsaren och arkeologen Sarah Parsak. >> SarahParcak.com

Det var två år sedan sist – Nu går jag åter in på turistbyrån hemma i franska Montargis, 100 km söder om Paris; för att ta reda på vad jag måste hinna med att utforska innan jag och flickvän Ludivine flyttar härifrån i slutet av maj månad (om tre månader) och lämnar Frankrike för 4 månader i Sverige.

När jag lämnar turistbyrån efter att vi avslutat med att samtala om cykelleder som snirklar utmed floden La Loire och landskapet Loiret droppar turistvärdinnan att; alla krokiga vägar är franska; alla räta kilometerlånga vägar är från Romarriket. Jag tar glatt mina broschyrer och kilar; au revoir!

Hennes sista kommentar sjunker in!

Eftersom romarrikets vägar inte nådde enda upp till dagens Sverige, blir jag ju lite extra intresserad eftersom jag har några rester av dessa vägar endast några kilometer hemifrån.

Åter hemma kollar jag in papperskartan över landskapet och ser att vissa vägar är spikraka; inte ens dagens motorvägar är så raka utmed så länga sträckor. Alla vägar bär till Rom; mer än ett uttryck. De vägbitar som finns kvar av det romerska vägnätet och ibland löper som en grusväg över en åker och i andra fall del av motorväg; är alltså mer än 1500 år gamla. Men än mer intressant är att hitta de vägar som idag inte syns på promenad i landskapet.

Efter romarrikets fall, så förföll även vägarna. Först för några hundra år sedan rustades vissa vägbitar åter upp. Så genom århundraden av krig och folkvandringar så har vägarna självklart inte förbättrats och byggts ut. Vissa vägsträckor har självklart används; medans andra delar istället blivit naturliga gränser. Nya byar har uppstått och skurit av vägen. På senare år; under industrialiseringen och med dagens jordbruksmetoder har partier av vägsträckor skurit genom ägor där bonden inte vill ha någon som passerar, eller utan intresse att spara vägen, som inte längre har någon funktion; som mellan två fält.

Webbplatsen vici.org visar några av de vägsträckor som forfarande är körbara; och inte försvunnit. 

Webbplatsen omnesviae.org visar Romarikets vägnät.

Det finns exempel där dagens kartinformationen från Google redan är inaktuell jämfört med nytagna fotografier. Såsom här där Google har information om en vägsträckning som vi numera endast ana genom markens färgskiftningar, på flygfoton.

Vi kan tydligt se nätverket av småvägar genom landskapet; vägar som inte längre existerar. 

I mitt fall blir jag intresserad av Rue de César som löper mellan nuvarande Orléans och Sens och passerar inte långt ifrån Montargis. Det är här jag upptäcker en anslutande väg som inte finns med på några kartor från modern tid och ej heller på arkeologiska rapporter. Pulsen höjs och för ett ögonblick tror jag mig funnit en tidigare okänd väg från Romarriket. Jag gör lite efterforskning på lokala biblioteket och det visar sig att vägen upptäcktes så sent som runt 2007 (?) under ett motorvägsbygge. Men hade det inte varit för den arkeologiska utgrävningar i samband med vägbygget så kanske jag hade varit först med upptäckten.

Mitt intresse är väckt och jag kommer att ge mig ut på arkeologisk forskning efter andra försvunna vägar – en efterforskning jag kommer utföra både i landskapet och via Google Maps mm. Och en dag i framtiden via augmented reality (förstärkt verklighet).

Följande TEDtalk med Sarah Parcak som är arkeolog som använder satellitbilder som verktyg för sina upptäckter ger inspiration. Hon säger att det finns 100.000-tals oupptäckta objekt att leta rätt och hitta. https://www.ted.com/talks/sarah_parcak_archeology_from_space?language=en

http://ideas.ted.com/gallery-archaeological-mysteries-hidden-in-satellite-images/

Mer detaljer om vägsträckningen jag åsyftar på kommer i framtida bloggpost…

// Detta är inlägg 2 i bloggutmaningen #blogg100 2016

Benny A