Blixt och dunder – på lightningmaps.org

När åskguden Tor [wikipedia] som mest intensivt färdas i sin vagn över himlavalvet; så sitter man gärna hemma med en kopp te och läser en bok; eftersom man gör bäst i att dra ut kontakten till datorn och TV:n.

Men skulle man nu ha en laddad iPad bredvid sig – som man alltså INTE har inkopplad på laddning i eluttaget – så kan man roa sig med att se hur åskan och blixtarna närmar sig, eller ännu hellre drar bort och drar vidare…

Webbtjänsten kan man hitta på lightningmaps.org

Det är blixtarna som registeras – från skilda kontrollstationer. Man ser även expanderande cirklar som anger hur ljudvågorna breder ut sig.

Ligtningmaps

Här står jag ”tryggt” och kikar ut från köksfönstret i Montargis – jag kan i realtid se hur ljudvågen närmar sig, från blixten som nyss lyste upp himlen i fjärran.

LIgtningmaps

Här bränner jag av en skärmdump i blotta förskräckelsen; eftersom blixten slog ner hos grannen mitt emot. Jag ser på iPaden hur ljudvågorna sprider sig över landskapet.

Ligtningmaps France

Det har åskat KRAAAFTIGT i södra Frankrike, utmed Franska rivieran den senaste timmen – här syns alla blixtar senaste 84 minuterna.

Ligtningmaps Loiret

Och här skulle man lätt kunna tro att det strax tidigare fanns en fyrverkerifabrik som nu sprids över landskapet Loiret. Jag hör ett dovt muller långt långt bort i fjärran.

Som sagt; Ska man nu besöka denna webbplats lightningmaps.org när åskan går, så tar man helt klart bäst del av sidan via en Ipad på batterikraft.

/// Inlägg 4 för #blogg100 2016

Benny A

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *