Tranorna med vårens frontlinje passerade just #blogg100 01

#blogg100 #001

61 Tranor passerar Montargis Loiret Frankrike

Efter att under flera år filmat och fotat svanarna som rastar vid Tyssligen utanför Örebro på sin väg norrut, så får man en speciell relation till dem. Att se flyttfåglarna i skyn kan nog ha en större innebörd för en nordbo än för sydligare européer. För en svensk är det ett så stark påtagligt tecken på vad som komma skall, den kalla fuktiga hösten ; eller en ljusnande vårhimmel.

Bilden ovan är från i måndags 2014 02 24 då tranorna för första dagen detta år passerade i skyn över huvudgatan Rue Dorée i Montargis vidare mot den större skogen Fontainebleau, som de passer på sin vänstra sida. Sträckningen på våren genom Frankrike är från sydväst mot nordost. Tvärs över Frankrike mellan två större sjöar. BILD för sträckning Ser fram emot att jag om ytterligare någon vecka kan ställa upp fönstret för att dagligen höra deras alarmerande berättelse om att de är vårens frontlinje bokstavligen.

Ett lumparminne med stark ornitologisk anknytning

En karavan av upp emot 70 lastbilar rullar genom Västergötland. Det måste vara runt 21 år sedan. T2 och P4 i Skövde tillsammans med andra regementen har just avslutat en stor manöver – tror vi.

Vi vill bara ”hem” – hem till logementet. Vi är så trötta av vi får sitta och småslå på chaffisen så att han inte ska somna. Vi utgör en trafikfara. Helt plötsligt blir vi beordrade att svänga av – karavanen tar en oväntad riktning. Avstigning!!

Fienden är just på väg in luftvägen – i tusentals. Jag syftar då inte på tyskarna och även några amerikaner som förbluffade sakta vänder kameran mot oss istället. Det de får se är 100-tals grönsklädda som på huk tar sig smygande utmed stängsel och diken vid Hornborgasjön. Vi skall iakta – och rapportera!!! Och denna gång förstår vi att befälen har humor. Vi förstår att vi kommer bli kvar där ett tag. Vi är många som tar oss lite extra tid att leta upp någon extra skön grässlänt med upptorkat fjolårs-gräs. Med AK-5:an riktad mot tranorna men utan vare sig magasin eller lösa skott, är det flertalet svenska killar som får en naturupplevelse de sent ska glömma.

 

#Blogg100-tankar för dagen.

Detta är mitt första inlägg i #blogg100 för 2014. Den röda tråden i mitt bloggande blir konst och kultur. Och vardagslivet ur mitt perspektiv lokaliserat Montargis som ligger 90 km söder om Paris. Jag kommer självklart att kommentera och resonera med andra deltagare runt #blogg100 – men jag vill i möjligaste mån avstå från att göra något inlägg som endast behandlar #blogg100 – inget metainlägg om blogg100 alltså. Men gärna lite tankar så här på slutet a inlägget. Bortsett från den egna utmaningen som deltagandet innebär; så anser jag att poängen med #blogg100 är ett sätt att fylla webben med intressant relevant material för en större publik

Min målsättning är att förutom text eller foto, till inlägget även addera något av följande.
Eget Instagramfoto – med lite tankar runt
Egen ”jiff” / motion giff – ambition 30st under 100 dagar
Video om annan konstnär
Dagens låt hämtad ur mina spellistor på SoundCloud

Bildtext för Instagrambilden; There will become a immigrating foreign spring also anno 2014. The first messengers did just pass the sky of Montargis.

Dagens SoundCloud; Cissie Redgwick – Gimme That Swing

Benny A

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *